fbpx
HISTORIA solgt til Höi Publishing A/S

HISTORIA er blevet solgt til den svenske forlagskoncern Höi Publishing A/S. Det er vigtigt at understrege, at HISTORIA og vores […]

Hvor skal kommaet stå?

Fik du aldrig helt styr på kommaerne i skolen? Så har du nu chancen for at få opfrisket kommareglerne hjemme […]

HISTORIA søger studentermedhjælper til markedsføring

Ansøgningsfrist: 15. maj 2023  Stillingen er på 10-20 timer om ugen. Opstart 1. juni 2023. Arbejdssted: Vestergade 39, 3. sal, […]

Hvad er et hybridforlag egentlig? – Og hvorfor er det en fordel for dig som forfatter?

Få svar på, hvad det betyder at være et hybridforlag og et medudgiverforlag.

Store nyheder fra HISTORIA

Vi bringer store nyheder! Den 1. januar 2023 byder vi Rikki Tholstrup Jørgensen velkommen som medejer og partner i HISTORIA. […]

Har du en god historie, men svært ved at få den ned på skrift? Så er en ghostwriter måske løsningen!

Har du en god idé til en bog, men brug for en medforfatter til at få den ned på papir? […]

Bogforum 2022 i billeder

Se og læs lidt om, hvordan det er at være med til Bogforum som forlag. Billeder fra årets forfatterinterviews Se […]

Vi glæder os til at se jer på Bogforum 2022!

Se alle vores forfattere, der gæster årets Bogforum herunder. I år er vi selvfølgelig igen at finde på Bogforum i […]

Hvorfor er korrekturlæsning vigtigt?

Når du nu har brugt så meget tid på at skrive din roman, kan du lige så godt sørge for, […]

Sådan skriver du en god bagsidetekst

Som forfatter lægger man mange, mange timer i at skrive en bog, uanset om der er tale om fiktion eller […]

Din professionelle partner 
- fra idé til udgivelse!

Din professionelle partner - fra idé til udgivelse

Hvor skal kommaet stå?

Fik du aldrig helt styr på kommaerne i skolen? Så har du nu chancen for at få opfrisket kommareglerne hjemme i sofaen, og det er helt gratis.

Som forfatter kan ordene flyde mens kommaerne ... sejler. Det kan være svært at finde rundt i alle de mange regler, og ofte får man sat kommaet, hvor der synes at være en naturlig pause. Men det er desværre ofte forkert kommasætning, og det kan lede til misforståelser og ulæselige sætninger.

SDU har i samarbejde med Dansk Sprognævn lavet et online kommakursus, som guider dig igennem kommareglerne og starter der, hvor du slap i skolen. Få helt styr på både de gamle (uden startkomma) og de nye (med startkomma) kommaregler.

Det vigtigste er, at du vælger én type komma og er tro mod den.

Valgfri kommasætning: Startkomma eller ej?

Du skal vælge, om du sætter startkomma. Der er valgfrihed mellem kommatyperne i dansk grammatik, og du kan derfor sagtens vælge at udelade startkommaet, men de fleste lærer i dag at sætte startkomma i skolen, og det er derfor den mest udbredte kommatype. Når du sætter startkomma, er den mest betydelige forskel, at du skal sætte komma før ledsætninger. Det skal du ikke, hvis du følger de gamle kommaregler.

Hos HISTORIA sætter vi som udgangspunkt startkomma, medmindre forfatteren nærer et stærkt ønske om at holde sig til de gamle kommaregler af den ene eller anden årsag.

"Vi skal spise børn" eller "Vi skal spise, børn". Hvilken forskel gør kommaet for sætningens betydning?

Hvorfor skal jeg sætte komma?

Kommaet kan virke overflødigt for den, der skriver, men det er det bestemt ikke for den, der læser! Det kan have afgørende betydning for forståelsen af tekstens indhold.

På billedet ovenfor er det tydeligt, at kommaet kan være altafgørende for børnenes velbefindende. I første sætning er børnene på menuen, i anden sætning får de mad.

Kommaet hjælper således med at eliminere misforståelser og fremmer forståelsen hos modtageren. Det er derfor en meget lille, men helt elementær del af dansk grammatik.

Husk at hjælpe dig selv!

Vi mennesker har ofte tendens til at skrive, som vi tænker eller taler. Det kan skabe kringlede sætningskonstruktioner, hvor det er svært at analysere sig frem til kommaets position. Du hjælper dig selv ved at tænke "hvordan kan de skrives på en simplere måde, f.eks. med færre ord?" og "hvor kunne jeg sætte et punktum for at dele denne sætning op?"

Punktummet er kommaets bedste ven!

Der skal helst ikke være for mange kommaer mellem hvert punktum, for så bliver sætningen meget lang, og læseren skal holde styr på for mange informationer på én gang. I stedet er det en fordel, hvis du deler den op i flere sætninger adskilt af punktummer. Husk også, at punktummer kan gøre meget godt for læseoplevelsen i forhold til spænding, dramatik m.v.

Billede: https://komma.edutasia.com/#1

Kommakursus

Dansk Sprognævn har i samarbejde med SDU's edutasia skabt et online kommakursus, som gennemgår alle reglerne for dansk kommasætning med dig. Du bliver genintroduceret til terminologien, herunder subjekt, grundled og ikke mindst de mange ordklasser.

Du lærer også at sætte kryds og bolle, som man gjorde i folkeskolen. Det er en hjælpsom metode til at få styr på de mange led i sætningen. Verballed og subjekt (udsagnsled og grundled) er kernen i helsætningen ... men nu begynder det at være teknisk, så skal vi ikke bare se at komme i gang?

Du finder kommakurset ved at søge på danskkomma.dk.


Har du spørgsmål?

Vi får en masse gode spørgsmål i indbakken. Læs vores svar på alle de gode spørgsmål lige her.

Hvis du er interesseret i at høre om mulighederne for at udgive en bog, er du meget velkommen til at kontakte os, så tager vi et uforpligtende møde.

E-mail: forlaget@historia.dk

Tlf.: 27 14 40 65

Telefontid
Mandag: 10:00-11:30
Tirsdag-fredag: 09:00-11:30
Helligdage: Lukket

HISTORIA hjælper kunden gennem alle faser af bogudgivelsen – fra idé til distribution og markedsføring. Vi anvender den nyeste teknologi inden for tryk og kan derfor tilbyde professionelle løsninger til overkommelige priser. HISTORIA er et anderledes forlag, fordi forfatteren medfinansierer sin udgivelse. Til gengæld tilfalder op til 50 % af indtægterne forfatteren. 

 
Kontakt

Mail: forlaget@historia.dk

Adresse
HISTORIA GROUP ApS
Vestergade 39, 3.sal
5000 Odense C

CVR. 43710540

Cookie- og privatlivspolitik 
Handelsbetingelser

Tilmeld vores nyhedsbrev
Please wait...

Tak for din tilmelding

crosstext-align-left
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram