Din professionelle partner - fra idé til udgivelse!
Din professionelle partner - fra idé til udgivelse
Hvor skal kommaet stå?
Fik du aldrig helt styr på kommaerne i skolen? Så har du nu chancen for at få opfrisket kommareglerne hjemme i sofaen, og det er helt gratis.
Som forfatter kan ordene flyde mens kommaerne ... sejler. Det kan være svært at finde rundt i alle de mange regler, og ofte får man sat kommaet, hvor der synes at være en naturlig pause. Men det er desværre ofte forkert kommasætning, og det kan lede til misforståelser og ulæselige sætninger.
SDU har i samarbejde med Dansk Sprognævn lavet et online kommakursus, som guider dig igennem kommareglerne og starter der, hvor du slap i skolen. Få helt styr på både de gamle (uden startkomma) og de nye (med startkomma) kommaregler.
Det vigtigste er, at du vælger én type komma og er tro mod den.
Valgfri kommasætning: Startkomma eller ej?
Du skal vælge, om du sætter startkomma. Der er valgfrihed mellem kommatyperne i dansk grammatik, og du kan derfor sagtens vælge at udelade startkommaet, men de fleste lærer i dag at sætte startkomma i skolen, og det er derfor den mest udbredte kommatype. Når du sætter startkomma, er den mest betydelige forskel, at du skal sætte komma før ledsætninger. Det skal du ikke, hvis du følger de gamle kommaregler.
Hos HISTORIA sætter vi som udgangspunkt startkomma, medmindre forfatteren nærer et stærkt ønske om at holde sig til de gamle kommaregler af den ene eller anden årsag.
Hvorfor skal jeg sætte komma?
Kommaet kan virke overflødigt for den, der skriver, men det er det bestemt ikke for den, der læser! Det kan have afgørende betydning for forståelsen af tekstens indhold.
På billedet ovenfor er det tydeligt, at kommaet kan være altafgørende for børnenes velbefindende. I første sætning er børnene på menuen, i anden sætning får de mad.
Kommaet hjælper således med at eliminere misforståelser og fremmer forståelsen hos modtageren. Det er derfor en meget lille, men helt elementær del af dansk grammatik.
Husk at hjælpe dig selv!
Vi mennesker har ofte tendens til at skrive, som vi tænker eller taler. Det kan skabe kringlede sætningskonstruktioner, hvor det er svært at analysere sig frem til kommaets position. Du hjælper dig selv ved at tænke "hvordan kan de skrives på en simplere måde, f.eks. med færre ord?" og "hvor kunne jeg sætte et punktum for at dele denne sætning op?"
Punktummet er kommaets bedste ven!
Der skal helst ikke være for mange kommaer mellem hvert punktum, for så bliver sætningen meget lang, og læseren skal holde styr på for mange informationer på én gang. I stedet er det en fordel, hvis du deler den op i flere sætninger adskilt af punktummer. Husk også, at punktummer kan gøre meget godt for læseoplevelsen i forhold til spænding, dramatik m.v.
Kommakursus
Dansk Sprognævn har i samarbejde med SDU's edutasia skabt et online kommakursus, som gennemgår alle reglerne for dansk kommasætning med dig. Du bliver genintroduceret til terminologien, herunder subjekt, grundled og ikke mindst de mange ordklasser.
Du lærer også at sætte kryds og bolle, som man gjorde i folkeskolen. Det er en hjælpsom metode til at få styr på de mange led i sætningen. Verballed og subjekt (udsagnsled og grundled) er kernen i helsætningen ... men nu begynder det at være teknisk, så skal vi ikke bare se at komme i gang?
HISTORIA hjælper kunden gennem alle faser af bogudgivelsen – fra idé til distribution og markedsføring. Vi anvender den nyeste teknologi inden for tryk og kan derfor tilbyde professionelle løsninger til overkommelige priser. HISTORIA er et anderledes forlag, fordi forfatteren medfinansierer sin udgivelse. Til gengæld tilfalder op til 50 % af indtægterne forfatteren.