fbpx
Så holder vi BLACK WEEK på historia.dk

I perioden fra fredag den 19. november til og med fredag den 26. november kører vi med 25% rabat på […]

Det er god stil at citere korrekt

Når du citerer kilder eller refererer til andre værker, er der ganske klare og simple regler for hvad man bør […]

BOGFORUM 2021

HISTORIA deltager som vanligt i årets Bogfest i Bella Center fra fredag den 5. november til søndag den 7. november. […]

Et værk eller et foto?

Hvad er forskellen på fotografiske værker og fotografiske billeder? Når vi udgiver en bog med billeder, skal man på forhånd […]

Har du brug for redaktionel sparring?

Redaktionel sparring Er du færdig med første manuskriptudkast til din bog? Eller har du brug for sparring til at komme […]

Hvordan pitcher du bedst dit værk i et følgebrev til et forlag?

Følgebrevet, du sender til et forlag sammen med dit manuskript, er et vigtigt led i at få antaget dit værk. […]

Bogen er ikke last century, den kan faktisk skabe vækst i din forretning

Positioner dig på markedet ved at udgive en bog. Bøger kan nemlig noget, andre medier ikke kan, og sender et […]

Professionel udarbejdelse af rapporter og undervisningsmateriale

Gennem flere år har vi arbejdet med undervisere, uddannelsesinstitutioner og forskere i forbindelse med udgivelsen af bl.a. undervisningsmateriale og forskningsrapporter. […]

Er du vores nye studentermedhjælper?

Har du flair for kommunikation, salg og marketing? Så er du måske kandidat til Odenses fedeste studiejob. HISTORIA er et […]

Udgiv en bog og styrk din virksomheds brand

Selvom vi lever i en digitaliseret verden, er bogen på ingen måde på vej ud. Bogen er et nærværende medie, […]

Søg
Generic filters

Din professionelle partner 
- fra idé til udgivelse!

Din professionelle partner - fra idé til udgivelse

Det er god stil at citere korrekt

Når du citerer kilder eller refererer til andre værker, er der ganske klare og simple regler for hvad man bør og ikke bør gøre. Der er også noget, der der er direkte ulovligt. Her kommer nogle gode råd.

Overordnet set er et citat kendetegnet ved en ordret gengivelse af et uddrag af en andens beskyttedetekst, som man sætter ind i sit eget. Ved et citat er der altså tale om, at man angiver, at man har taget uddraget et andet sted fra.

En tekst er typisk fri, når der er gået 70 år efter ophavsmandens død. Et citat er lovligt efter ophavsretsloven. Følgende betingelser skal dog være opfyldt:

  • Der må kun citeres fra lovligt offentliggjorte tekster
  • Citatet skal være i overensstemmelse med ”god skik”
  • Der må kun citeres i det omfang, som betinges af formålet.
  • Ophavsmanden til teksten skal krediteres (dvs. hvem har skrevet det citerede), og kilden skal angives (dvs. hvor har man hentet citatet fra).

Hvis disse betingelser er opfyldt, er citatet i overensstemmelse med god citatskik. Derfor må man bruge citatet uden at indhente tilladelse fra ophavsmanden og uden at betale for brugen.

Det er grundtanken bag citatretten, at citatet skal indgå i en anden tekst. Uden for citatretten falder derfor tilfælde, hvor teksten udelukkende består af et eller flere citater. Dertil kommer, at et citat ikke kan stå alene, hvis det skal være lovligt. Citatretten kan ikke bruges til at gengive dele af tekster isoleret, f.eks. på internettet. Et citat må dog godt optræde som et motto eller i avisernes citatrubrikker. Citatsamlinger i stil med Bevingede ord falder også inden for citatretten – her indgår citaterne i forbindelse med en redegørelse for deres oprindelse og betydning.

Når man skal vurdere, hvor grænsen går mellem en lovlig fri benyttelse af en andens tekst og et plagiat, må man skelne mellem, hvilke delelementer af en tekst der overtages. Det er bl.a. begrundet i, at ikke alle aspekter eller elementer fra andre tekster er ophavsretligt beskyttede.


Eksempelvis kan abstrakte konstruktioner eller dispositioner i forfatter B’s tekst blot være baseret på den samme idé, som forfatter A opererer med i sin tekst. Det er en lovlig fri benyttelse. Men en disposition kan også være så original og omfangsrig, at den kan være selvstændigt beskyttet. Så vil en
overtagelse være ulovlig.

Man kan frit overtage:

• enkelte ord fra en tekst
• faktuelle oplysninger, feks. datoen for en bestemt historisk begivenhed
• stilelementer, ideer eller kunstneriske effekter
• emnet for en bog.

Man kan ikke frit overtage:

• forfatterens ordvalg/subjektive vurderinger

• karakteristiske formuleringer.

Kilde: Kulturministeriet.

Disse elementer kan kun overtages uden samtykke, hvis det ligger inden for rammerne af et lovligt citat, herunder at man på behørig vis krediterer og angiver kilde. Hvis det ikke er tilfældet, vil overtagelsen af disse elementer kunne betragtes som et plagiat.

I kan læse meget mere her: https://kum.dk/fileadmin/_kum/5_Publikationer/2006/God_citatskik_og_plagiat_i_tekster.pdfHISTORIA hjælper kunden gennem alle faser af bogudgivelsen – fra idé til distribution og markedsføring. Vi anvender nyeste teknologi inden for tryk og kan derfor tilbyde professionelle løsninger til overkommelige priser. HISTORIA er et anderledes forlag, fordi forfatteren medfinansierer sin udgivelse. Til gengæld tilfalder 60% af indtægterne forfatteren. 

 
Kontakt

Telefon: 27 14 40 65
Mail: forlaget@historia.dk

Adresse
Vestergade 39, 3. sal
5000 Odense C

Åbningstider
Mandag til torsdag 8:30-15:30
Fredag 8:30-14:30 

Telefontid:
Hverdage: 9:00-11:30 

Cookie- og privatlivspolitik 
Handelsbetingelser

Tilmeld vores nyhedsbrev

crosstext-align-left
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram