Gunnar Iversen: Den keltiske kristendom i Danmark (2015)
Her er bogen om en fortrængt historisk sandhed. Et så godt som ukendt kapitel i Danmarkshistorien - den keltiske kristendom.
Kristendommen kom til Danmark fra de britiske øer længe før Harald Blåtand. Gunnar Iversen fortæller her, med udgangspunkt i historiske kilder, arkæologiske fund og folkesagn, hvorledes det gik til, og hvordan der rundt om i Danmark er spor efter den tidlige keltiske kristendom, der blev bragt hertil af missionerende enegængere og små kollektiver af munke og præster.
Den keltiske kristendom er ikke uden grund blevet kaldt en ’grøn’ kristendom. I en keltisk bøn til Gud hedder det: ”Velsign månen over mit hoved og jorden under mine fødder!” At føle sig i pagt med naturen, at vide sig ét med Altet, det var gammelkeltisk livsfølelse. For den keltiske kristentro var mennesket inkorporeret i den helhed, som den gudskabte natur udgør. Naturen, landet, landskabet var helligt, gennemsyret som det alt sammen var af Skaberens ånd. At skade naturen var som følge heraf at udvise foragt for Skaberen.
At Harald Blåtand “gjorde danerne kristne” er således blot udtænkt af en snu konge eller hans “spindoktor”.
Gunnar Iversen:
Den keltiske kristendom i Danmark
311 sider, ill. paperback